Zwangerschap en yoga

Ik adem diep om meer ruimte te creëren in mijn lichaam en voor mijn baby – Bron: Tara Lee & Mary Attwood, zwangerschapsyoga

Tijdens je zwangerschap kan het heel fijn zijn om meer naar binnen te keren. Om meer te voelen hoe jouw lichaam voelt en je minder te laten meeslepen door externe factoren en emoties. Omdat yoga je bewustzijn van je adem verhoogt, is het heel nuttig hier actief mee te gaan oefenen, want door goed te ademen kun je jezelf weer in balans brengen.

Ik heb zelf tijdens mijn zwangerschap vanaf 22 weken elke week een zwangerschapsyogales gevolgd, naast mijn reguliere yogalessen (Asthanga en Vinyasa flow). Dat vond ik een erg fijne combinatie. Omdat zwangerschapsyoga zich nog meer toelegt op ademhalingstechnieken en omdat er oefeningen worden gedaan om meer in verbinding te staan met je baby. En in mijn reguliere lessen vond ik toch wat krachtigere houdingen waardoor ik voor mijn gevoel fit en krachtig kon blijven tot op bijna het einde van mijn zwangerschap. Natuurlijk kun je als je zwanger bent lichamelijk elke dag een beetje minder, maar dat neemt niet weg dat je je conditie wel op peil kunt houden. En dat is geen slecht idee, aangezien een bevalling behoorlijk topsport is. Het is dan fijn om vertrouwen te kunnen hebben in je lichaam. En dat vertrouwen kun je door yoga ontwikkelen, door je lichaam beter te leren kennen.

Wat doe je bij zwangerschapsyoga, anders of meer dan bij ‘gewone’ yoga?

Wat zwangerschapsyoga kenmerkt is dat je veel focus legt op ademhalingstechnieken en ontspanning. Deze zijn de basis voor een goede ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap en een goede basis om je straks te kunnen overgeven aan de bevallingsfase.

Verder leer je hoe correct rechtop zit, goed loopt met je grote buik die uitsteekt en hoe je veilig je bed uit stapt. Dat klinkt vrij suf maar geloof me, het is best fijn als je vooraf gewaarschuwd bent voor onbenullige ‘ongelukjes’ en blessures. En met die zware buik wordt het steeds lastiger krachtig te zitten en te lopen.

Ook leer je bij zwangerschapsyoga meer ruimte maken in je lichaam. Zowel mentaal als fysiek, en dat is behoorlijk nuttig nu er een baby in je buik groeit die steeds meer plaats inneemt, en straks ook een grote plaats in je leven.

En niet te vergeten leer je bij zwangerschapsyoga specifieke houdingen om je bekken te verstevigen, zodat je ondanks het gewicht van de baby en het hormoon relaxine, een sterke bekkenbodem blijft houden. Maar ook voor na de bevalling zijn deze houdingen erg nuttig, wanneer je bekkengebied weer langzaam hersteld.

Een paar voorbeelden van zwangerschapsyoga oefeningen 

  • Baddha konasana (vlinder)
  • Boomhouding voor balans
  • Kat en verlengde kat
  • Op handen en knieën cirkels draaien met je bekken
  • Zitten en bekkenbodem aanspannen, achter, midden, voor
  • Krijger 1
  • Kindhouding (childpose)

Al met al denk ik dat het goed is door heel bewust een aantal momenten per week met je baby in je buik bezig te zijn. En door zwangerschapsyoga te beoefenen heb je hiervoor een stok achter de deur. Je voelt tijdens zo’n sessie des te meer het nieuwe leven in je buik en beseft het belang van gebalanceerd zijn en goed ademen. En door kalm en rustig te leren ademen en fysiek sterk te blijven, ga je ook kalmer en sterker je bevalling en moederschap tegemoet. Een fijne basis. En die bevalling, dat is een kwestie van overgave… aan wat zich aandient. En het moederschap, ik denk idem dito.

Aanmelden voor zwangerschapsyoga in Heerde

Eén opmerking over 'Zwangerschap en yoga'

  1. Op 12 februari 2017 gaf ik een zwangerschapsyogales op locatie tijdens een babyshower. De zwangere dame was 35 weken zwanger en vond de les erg prettig en rustgevend. Ook de andere dames (niet zwanger) deden mee en ervoeren opening, rust en ontspanning. Ikzelf vond het een erg leuke ervaring, een fijne groepsenergie ontstond al snel. Ik ben van plan dit vaker te gaan doen.

Plaats een reactie