De filosofie van yoga

Yoga kan door iedereen beoefend worden, door mensen die geloven in welke God dan ook, of mensen die niet geloven in een God. Beoefening van yoga vereist dus geen godsdienstige overtuiging en ook geen, overgave aan een bepaalde filosofie.

Zoals Sivananda de geest van yoga zo mooi omschreef: ‘Indien de mens toegeeft dat hij een geest is in een stoffelijk lichaam, is voor volledige verenigingĀ met de werkelijkheid, de eenheid van lichaam en geest vereist.’

Geluk in het dagelijks leven en ervaren van bevrijding kun je bereiken door alles wat je doet met volle overtuiging (soort van aanbidding) te doen. Je leeft dan in eenheid met de wereld, de natuur, de mensen. Je vertrouwd op ‘de natuur’. Dus ook je lichaam en alles wat je ziet, voelt, ervaart, zijn dus van groot belang! Fysieke, mentale en geestelijke beheersing van het lichaam, dat is precies het doel van yoga.

En op deze manier is dan het cirkeltje rond; alleen door het beheersen van je lichaam, echte te voelen wat je voelt, zien wat je ziet, ervaren wat jouw lichaam je vertelt, dat gaat je helpen een waardevol leven te leiden. En dit alles heeft dus niet te maken met religie of een filosofische stroming, maar met jouw eigen lichamelijk en geestelijke gezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: